Gelijke onderwijskansen
Visie GOK
Binnen het buitengewoon onderwijs streven wij ernaar om elke leerling gelijke kansen te bieden, ongeacht hun specifieke ondersteuningsbehoeften. Onze visie is gebaseerd op het idee dat iedere leerling recht heeft op kwalitatief hoogwaardig onderwijs dat aansluit bij zijn of haar persoonlijke mogelijkheden, talenten en uitdagingen.
Wij geloven in een onderwijs, waarin de sociale, emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling van leerlingen centraal staat. Door nauw samen te werken met ouders, zorgprofessionals en andere betrokkenen, willen wij een veilige en stimulerende leeromgeving creëren waarin elke leerling zich gezien, gewaardeerd en ondersteund voelt.
Ons buitengewoon GOK-beleid loopt horizontaal samen met het handelingsplanmatig werken. Minstens 3 keer per jaar wordt tijdens de beeldvorming/beginsituatie van elke leerling aandacht besteed aan de noden om ervoor te zorgen dat er gelijke onderwijskansen kunnen geboden worden. Bv. Bevraging welbevinden door klastitularis, observaties leerkrachten, nood aan taalondersteuning,…
We zetten heel hard in op het welbevinden van de leerlingen. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar wat leerlingen niet kunnen, maar vooral naar wat zij wel kunnen en hoe wij deze talenten kunnen versterken. Wij willen elke leerling helpen om zich volledig te ontplooien binnen hun mogelijkheden. Hierbij leggen we de nadruk op zelfstandigheid, zelfvertrouwen (talenten) en een positief zelfbeeld. Zodat deel kunnen uitmaken van onze huidige maatschappij.
In onze (GOK-)visie staat “Met Aandacht voor Iedereen” centraal. Het idee is gebaseerd op dat ieder kind uniek is met zijn eigen talenten en recht heeft op onderwijs dat hem of haar in staat stelt zich te ontwikkelen, te leren en te groeien op een manier die bij hem of haar past.
Kernpunten van onze visie zijn:
- Geïntegreerde werking: Door de integratie van GOK in het beleid van onze school wordt beoogd dat alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond of uitdagingen, gelijke kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen binnen de samenleving. Op personeelsvergaderingen en klassenraden betrekken we de leerkrachten op regelmatige basis bij onze GOK-werking waardoor we extra inzetten op de gedragenheid van het team.
- Ondersteuning op basis van de noden van de leerling: Wij stemmen het onderwijsaanbod af op de specifieke behoeften en capaciteiten van iedere leerling. Dit gebeurt door middel van individueel aangepast curriculum (IAC) en intensieve begeleiding (time-outprojecten, Groep Intro, taalondersteuning).
- Inclusie en participatie: Leerlingen worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan het schoolleven en in de samenleving. Dit draagt bij aan hun gevoel van eigenwaarde en bevordert sociale integratie.
- Samenwerking met ouders en professionals: Wij geloven in de kracht van samenwerking. Ouders en externe zorgprofessionals spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van onze leerlingen.
- Professionalisering van leerkrachten: Leerkrachten krijgen jaarlijks opleiding en professionalisering in het omgaan met de diversiteit in de samenleving, het herkennen van signalen van achterstanden.
- Interdisciplinaire werking: Het GOK-team bewaakt de gelijke onderwijskansen voor elke leerling. We ondersteunen het volledige team om de gokvisie te dragen en te borgen. We investeren materieel, financieel en inhoudelijk om ons GOK-beleid zo goed mogelijk samen uit te bouwen. Zowel intern als extern bouwen we samenwerkingsverbanden uit, ook over de grenzen van onze gemeente heen.
- Lerende netwerken: Het GOK-team neemt deelt aan lerende netwerken zowel met andere scholen als met de begeleidingsdienst om onze kritische kijk op onze werking te behouden en bij te sturen.
Heb je nog vragen?
Samen groeien, gelijke kansen: onderwijs als sleutel tot ieders succes.